2013. április 11., csütörtök

Az injektálás

Amikor ősszel elhatároztuk, hogy megvesszük a házat, akkor még javában dúlt a hosszú ideje tartó szárazság. A nedvesedés jeleit már ekkor is láttuk a falakon, tudtuk, hogy az utólagos falszigetelés elkerülhetetlen lesz, mégis meglepődtünk tavaszra, amikor megláttuk a házat Csincsi néni és Csincsi bácsi kiköltözése után. A csapadékos tél megtette hatását nálunk is, így nem volt kérdéses, hogy a falszigetelésen MOST kell túlesnünk, még ha a föld alól is kell rá előteremteni a pénzt. A száraz fal nem csak esztétikailag fontos, hanem részben az állagmegóvás, de még nagyobb részben az egészségünk megóvása miatt is jelentős. A nedves falakon ugyanis állandó vendég a penész, ami hosszú távon rákos megbetegedésekhez is vezethet.

Mivel a családunkban több az építész, mint a nem építész, ezért könnyen találtunk megbízható csapatot a munkára! (Az ajánlatkérésnél derült ki, hogy a családi ajánlástól függetlenül én még novemberben megkerestem őket ajánlatkéréssel, így tulajdonképpen már kapcsolatban is álltunk.)
Húsvét hétfő utáni kedden hívtam fel őket, hogy lenne egy sürgős szigetelés, következő hétfőn már kezdték is a munkát nálunk. (Egyébként az esős idő miatt nyakig vannak megrendeléssel, úgyhogy külön köszönet, hogy ilyen gyorsan bevállaltak minket).




Mivel a mi falaink kőből vannak, és nem téglából, így csak az injektálás jöhetett szóba, nincs ugyanis olyan értelemben fuga, mint a tégla falnál, amibe a szigetelő lemezt be lehetne verni vízszintesen.

Első lépésben végigbeszéltük a szigetelési síkokat, illetve hogy melyik falat honnan támadjuk. Mire térültünk-fordultunk egyet, már a fél ház ki volt "lyuggatva".

Az egymástól 12,5 cm-re fúrt lyukak, amelyeken keresztül az injektáló anyagot bejuttatják a helyére:



A teljes ház "kifúrása" egy napot vett igénybe. Ezután kezdődött az injektálás, ami szintén egy nap volt:

                              





Az utolsó művelet a furatok feltöltése, ezzel egy délelőtt alatt megvoltak:


A furatfeltöltés után szabad csak leverni a vakolatot, és a vizesedés sávjában + falszélesség  szártóvakolatot felhordani a helyére. Nálunk ez a hétvégén történik majd meg.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése