2013. április 5., péntek

Előzmények

Mindig is régiben gondolkodtunk. Abból teremteni valamit, ami már létezik. Múltja van, története van. Valaki egyszer kinézte magának azt a helyet, épített, más folytatta, újragondolta. Most mi következünk.

A világ nagyon más, mint 100 éve. Az igények is, a lehetőségek is. A felújítás szépsége pont abban áll, ahogy kapcsolódunk a ház történetéhez a magunk 21. századi gondolkodásmódjával. A tégla/vályog fal, a tájolás, a cserépkályha a telek elrendezése az előző házépítők által teremtett érték, de a hőszigetelés, a modern nyílászárók, a tágasabb terek, a vízszigetelés, a napkollektor, a modern esővíz hasznosítás általunk válhat értékké.

Azért más szempontok is szóltak a régi ház vásárlása mellett:
  1. Környezetvédelem. A felújítás mindig kevesebb környezetterheléssel jár, mint egy új ház építése. Nem kell újabb területet lebetonozni, nem kell falazni, alapozni.
  2. Anyagi megfontolások. Ez egy trükkös kérdés, mert  a végső összeg lehet, hogy egy régi ház felújítása esetében magasabb lesz, mint egy új ház esetében (nyilván függ attól, hogy mennyire kell hozzányúlni), azonban a régi ház felújítása pénzügyileg jobban szakaszolható. Idén a vízszigetelést csináljuk meg, jövőre a tetőt, stb. Ha elfogy a pénzünk, akkor sem kell albérletbe költöznie az embernek, csak mondjuk elmarad valamely felújítási lépés.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése